Posted by: thomaslundsgaard | december 31, 2007

British Sea Power; Vampire Weekend

Rent musikalsk stoppede 2007 for nogle uger siden. På det tidspunkt var omtrent ethvert album, der var sat til udgivelse i 2007, røget ud på nettet til fri afbenyttelse, og udgivelser fra 2008 begyndte så småt at pible frem. Lad mig derfor med det samme ønske godt nytår og kaste mig over et par af de herligheder, det nye år allerede har budt på:

British Sea Power – Do You Like Rock Music

BSP

Jeg håber enormt meget på at British Sea Power kommer på Roskilde Festival til sommer, og at inden da er blevet populære nok i Danmark til at kunne få tiltusket sig en plads på Orange Scene. Noget musik egner sig bare bedst til gigantiske scener med tusindvis af fans der synger med på hver eneste sang og tyve meter høje højttalere der kan høres på kilometers afstand.

Do You Like Rock Music er gennemført storslået – stort set hver eneste sang rummer bulrende trommer, mindeværdige guitarriffs og omkvæd der indbyder til at en imaginær fanskare brøler med på hvert eneste ord. i 80’erne ville man sikkert have kaldt det stadionrock, i 90’erne ville man sige, at British Sea Power nærmede sig samme episke stemning som Radiohead kunne fremkalde på numre som The Bends og Airbag. Jeg var først bange for, at det kunne blive for meget af det gode – som at se et 3 timer langt medley af samtlige store slag fra alle tre Lord of the Rings-film i fuld surround -, men British Sea Power er så konsekvent iderige og energiske, at det hele rent faktisk fungerer, og albummets eneste svagheder faktisk bliver de få atmosfæriske mellem-tempo numre der dukker op af og til og ikke rigtig bevæger sig nogen steder. Do You Like Rock Music burde være British Sea Powers billet til Roskilde, i hvert fald.

Lyt: MySpace

Vampire Weekend – Vampire Weekend

Vampire Weekend

Endnu et af de bands, der er gået fra at bo, øve og spille koncerter i den lokale garage til at være ekstremt hypede i trykte og digitale medier, sådan omtrent. Sig tak til MySpace, mp3-blogs og word-of-mouth. Det er egentlig historien bag halvdelen af de indiebands der er brugt igennem i løbet af de sidste par år.

Vampire Weekend lyder bare lidt anderledes. Hvorfor? Afrobeat. Der er stort set ikke den genre, der på en eller anden måde er blevet taget under behandling af indie-poprock-folket og gjort lidt mere undergrunds-lyttevenlig – alt fra jazz og hiphop til shoegaze og progrock har fået sin renæssance i nettets virvar af blogs og diskussionsfora. Nu er turen så kommet til afrobeat – den her afrikansk inspirerede genre med masser af percussion og stramme rytmer, iørefaldende guitarfigurer og festlige omkvæd. Vampire Weekend har taget de mest karakteristiske stiltræk, poppet dem op og udsat dem for lidt mere konventionel sangskrivning – og selvom det føles lidt besynderligt at høre fire hvide privatskoledrenge fra New York gøre Fela Kuti og lignende kunsten efter, så fungerer det rent faktisk. Overraskende godt, endda, fantastisk rytmisk og meget ørehængende. Meget dansabelt, enormt velspillet og stramt produceret.

Sagt lidt kortere, så er Vampire Weekend et af de her enormt glade sol-og-sommer-album der udkommer et halvt år for sent.

Lyt: MySpace (hør især Mansard Roof)


Responses

  1. Vampire Weekend lyder som et scoop.

  2. De er rigtig, rigtig hyggelige.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: