Posted by: thomaslundsgaard | oktober 3, 2007

Douglas Hofstadter – Gödel, Escher, Bach

Escher

Der er en række populærvidenskabelige bøger, der kan læses år eller årtier efter deres udgivelse – fordi de på en eller anden måde er tidløse, indeholder en præsentation af deres emne der ikke er overgået siden, fordi deres forfatter er en stor kanon inden for faget. Eller fordi de bare er så komplet originale og geniale, at de rummer indsigter der ikke bliver forældede selvom de videnskaber de omhandler bevæger sig fremad. GEB er en af den slags bøger – lidt af en legende inden for pop-science-genren – ikke at den er poppet, overhovedet – selv små 30 år efter den blev udgivet første gang. Den handler om…well.

En af de ting Hofstadter ville forklare med bogen var, hvordan bevidsthed (og selvbevidsthed) kunne forklares ud fra et strengt materialistisk synspunkt – eller mere generelt, hvordan komplekse fænomener kunne opstå af simple byggesten, og hvad selvreference egentlig er – at tænke over man selv eksisterer, reflektere over hvordan ens hjerne fungerer, den slags. Det lyder lidt som Tor Nørretranders i Mærk Verden, men hvor Nørretranders ser tingene fra en naturvidenskabelig-biologisk vinkel, er Hofstadter teoretiker, og hurra for det. Hofstadter starter i bunden af den matematiske logik, ser på formelle sprog og systemer, forskellen på syntaks og semantik, sandhed og beviselighed, mening, alt det der. Det hele leder frem til den traditionelle, matematiske logik og Gödels Ufuldstændighedssætning, og det er så så langt jeg er nået – hver eneste gang jeg er begyndt på bogen. Hofstadter skriver fantastisk, men det er tungt, tungt stof, fordi der nærmest venter guldkorn i hver eneste sætning.

Udover al teorien har Hofstadter så et fantastisk talent for ordspil og sproglige tricks – en grund til at bogen skal læses på engelsk – og er helt generelt fornøjelig læsning, klogt uden at være ubehageligt svært.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: